Ontwerp en realisatie

Architectuur creëert mogelijkheden

Het ontwerp van SassemBourg is de uitwerking van een visionair idee van Woonstichting Vooruitgang om een ontmoetingsplek voor jong en oud te bouwen, waar men langer zelfstandig kan wonen en interactie met de buitenwereld blijft houden. Architectenbureau Van Egmond Totaal Architectuur uit Noordwijk is vanaf het begin betrokken bij het concept.

Traditionele, kleinschalige uitstraling

De architecten hebben zich laten inspireren door de beroemde architect Frank Lloyd Wright en gekozen voor de uitstraling van de traditionele architectuur van de jaren ’30. Vanaf de voorkant met de twee lage vleugels wordt het gebouw trapsgewijs opgebouwd. Voor de muren is gekozen voor langgerekte warmgele bakstenen, afgewisseld met horizontale donkere betonnen gevelbanden. Hierdoor komt het hele pand compact en intiem over.

De vele groenvoorzieningen op de daken en de grote daktuin op de tweede verdieping zorgen voor een parkachtige sfeer.

Open en licht gebouw

Doordat de twee zijvleugels het grote plein voor de hoofdingang lijken te omarmen, nodigt het gebouw buitenstaanders als het ware uit om binnen te komen. Via het levendige buitenplein komt de bezoeker in de grote centrale hal. Door het binnenvallende daglicht en het zicht op de aangrenzende pleintjes ontstaat de sfeer van een intiem dorpsplein. Het gebouw oogt licht en open. De publieke ruimtes lopen in elkaar over en alle trappenhuizen zijn transparant door het gebruik van veel glas. De horeca, het dienstencentrum en de wellnessruimtes zijn rond verschillende pleintjes gegroepeerd en met elkaar verbonden door korte lichte gangen die naar buiten leiden. Deze zichtassen en de grote glazen koepel boven de centrale hal zorgen voor daglicht in het hele pand. De heldere opzet maakt het heel makkelijk om in het centrum de weg te vinden.

Duurzaam gebouwd voor de toekomst

Het ontwerp is flexibel opgezet, waardoor nieuwe combinaties van ideeën altijd kunnen worden doorgevoerd. Zowel de publieke ruimtes als de wooneenheden worden rond vaste standpunten gebouwd en kunnen indien gewenst eenvoudig anders worden ingedeeld.

De duurzaamheid van het gebouw komt eveneens tot uitdrukking in de keuze van de bouwmaterialen en de wijze waarop wordt omgegaan met energievoorzieningen.

Bekijk de bouwlocatie op een interactieve kaart
Om de bouwlocatie van SassemBourg te bekijken op een interactieve kaart van Google, klik hier.