Hotspots-HeaderFoto

Sassenheim, van alles om de hoek

Winkelstraat

Shoppen

De dagelijkse boodschappen doe je op loopafstand in de Hoofdstraat van Sassenheim. Dit is de ideale plek voor al uw boodschappen. Hier vindt u een uitgebreid en gevarieerd aanbod van winkels. Onder andere de Albert Heijn, Blokker, Bruna, Hema zijn hier gevestigd. Eet u vis of vlees? De keurslager en de visboer zijn ook in de winkelstraat aanwezig. Alles op loopafstand van SassemBourg en een deel van de winkelstraat is autovrij. Op donderdag is de weekmarkt op het plein aan de Hoofdstraat.

Park Rusthof

Recreatie

Het fraaie park Rusthoff ligt als een groene oase midden in Sassenheim, tussen Hoofdstraat/J.P. Gouveneurlaan/Parklaan en Kerklaan. Het oorspronkelijke strandwalbos is nu het belangrijkste park van Sassenheim. Het park is in 1830 aangelegd in Engelse landschapsstijl als tuin van buitenplaats Rusthoff. In het park liggen een heemtuin, kinderboerderij en schooltuinen. Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Dankzij de inzet van vele ‘parkklussers’ wordt het park in goede staat gehouden.

http://www.parkrusthoff.nl

Recreatie

Algemeen

Het schitterende plassengebied, de prachtige natuur en het historische slot maken van Teylingen één van de mooiste plekjes van Nederland. Door de ligging vlakbij het strand, de duinen en het plassengebied De Kagerplassen is Teylingen voor recreanten zeer aantrekkelijk. In het voorjaar lekker genieten van de uitgestrekte bollenvelden en in april rijdt het jaarlijkse Bloemencorso van de Bollenstreek door Sassenheim. In de zomer bieden de Kagerplassen volop mogelijkheden voor recreatie. Regelmatig vertrekken rondvaartboten vanuit Warmond voor verschillende tochten over de Kagerplassen. In het zomerseizoen varen er pontjes die fietsers en wandelaars overzetten.

De Ruine van Teylingen

Historie

Slot Teylingen is een Nederlands kasteel in de buurtschap Teijlingen in de kern Voorhout van de gemeente Teylingen, aan de grens met de kern Sassenheim. Het was vermoedelijk het stamslot van de adellijke familie Van Teylingen, waar het huis Brederode rechtstreeks van afstamde. Van oorsprong werd het slot gebouwd om in het graafschap Holland de noord-zuid route te beschermen. Later werd het een houtvesterslot voor de houtvesterij van de graven van Holland, te beginnen met graaf Willem IV van Holland. Een van de bekendste bewoners van het slot was Jacoba van Beieren, die er ook is overleden. De in de omgeving van het slot opgegraven drinkkannetjes worden ook wel jakobakannetjes genoemd De Gemeente Teylingen is vernoemd naar dit slot, mede omdat de naam Teylingen ook al voorkwam in de drie voormalige gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond.

http://www.kasteelteylingen.nl

Gunstig gelegen ten opzichte van diverse uitvalswegen richting Leiden, Den Haag, Schiphol, Haarlem en Amsterdam, goed bereikbaar per trein en bus, en op een goed kwartier fietsen van het prachtige Noordzeestrand ligt het dorp Sassenheim. Een zeer gezellige forensenplaats met circa 15.000 inwoners. Samen met de kernen Voorhout en Warmond vormt Sassenheim de gemeente Teylingen. Het is hier gemoedelijk wonen op de vruchtbare geestgronden pal achter de duinen. Via de verschillende vaarten zijn de Kagerplassen per boot goed bereikbaar. Wie kiest voor Sassenheim kiest in de eerste plaats voor ontspannen wonen.

Waar het vernieuwde dorpshart van Sassenheim raakt aan de nieuwe woonwijk Overteylingen, verrijst de komende jaren het multifunctioneel woon – en servicecentrum SassemBourg. Sfeervol vormgegeven in de traditionele architectuur van de jaren ’30. Van Egmond Totaal Architectuur liet zich inspireren door de beroemde architect Frank Lloyd Wright.
Vanaf de voorkant met de twee lage vleugels wordt het gebouw trapsgewijs opgebouwd. Hier- door komt het hele pand kleinschalig en gezellig over. Voor de muren is gekozen voor warm gele bakstenen van ‘Hilversums formaat’. De bijzondere groenvoorziening rond de koepel en op de terras- sen zorgen voor een parkachtige sfeer.

Doordat de twee zijvleugels het grote plein voor de hoofdingang lijken te omarmen, nodigt het gebouw buitenstaanders uit binnen te komen. Rond het centrale plein binnen in SassemBourg vindt u binnen handbereik allerlei ondersteunende functies voor een zelfstandig, comfortabel en ge- zond leven. En wanneer u SassemBourg via het levendige buitenplein verlaat, staat u midden in het vernieuwde dorpscentrum van Sassenheim met een divers winkelaanbod, cafés en restaurants.